Kuinka sinä jaksat, yrittäjä?

Omassa elämässäni tapahtui iso muutos alkuvuodesta 2019 kun äitini muutti palvelukotiin. Olin sitä ennen äitini omaishoitaja. Äitini sairastaa Alzheimeria. Hän asui naapurissamme omassa asunnossaan ja useita kertoja päivässä kävin äidin luona.

Hoidin hänelle kaikki talousaskareet sekä toimin kuljettajana ja avustajana kodin ulkopuolella. Vaikka omaishoito oli tärkeä tehtävä ja halusin äidin pystyvän asumaan kotona mahdollisimman pitkään, oli se minulle hyvin stressaavaa aikaa. Vaikka pystyin pitämään välillä vapaata omaishoitajan työstä – kiitos siskoni – en oikeastaan koskaan tuona omaishoidon aikana levännyt. Mieleni ei levännyt.

Miten stressi alkoi sitten näkymään? Huomasin että alkoi olla lyhyt pinna ja sytytyslanka lopussa. En jaksanut enää entiseen tapaan vitsailla tai hymyillä. Olin jo työnteolla uuvuttanut itseni monen vuoden ajan. Nyt sitten vastuullani oli muistisairas ihminen. Olin kasannut itselleni vastuuta aivan liikaa.

Omassa työssäni ja arjessa on välillä päiviä ja viikkoja, jolloin kotona ei ehdi käydä kuin kääntymässä. Koti alkaa muistuttaa taistelutannerta, kun siellä ei ehdi siivoamaan. Tuollaisina päivinä ehtii vain huolehtia sen verran, että jääkaapissa on riittävästi ruokaa ja aamulla puhtaita vaatteita päälle laitettavaksi. Ja että sauna lämpiää vaikka keskellä yötä.

Itse asiassa sauna lämpiää meillä yleensä aina keskellä yötä. On normaalia arkea että meidän työpäivät päättyvät puolenyön aikoihin. Pyrimme pitämään lauantaisin vapaapäivän. Aika usein kuitenkin tiukat aikataulut vaativat sen että lauantaisinkin tehdään töitä. Sellaiset viikot ovat varsin uuvuttavia. Ja varsinkin kun niitä saattaa olla kolme kuukauttakin putkeen – kuten viime kesänä. Puolen vuoden aikan pidin neljä kokonaista vapaapäivää.

Joskus on keveämpiä työpäiviä jolloin teen toimistotöitä, opiskelen ja palaveeraan asiakkaiden kanssa. Joskus kiire helpottaa niin että jää aikaa käydä lenkillä ja nukkua vaikka päiväunet. Toiset päivät ovat sitten täynnä hikeä ja fyysistä työtä enemmän kuin kellon ympäri.

Kun stressikäyrä alkaa nousemaan, voiko sille sitten tehdä jotain? Jokainen voi löytää omat konstinsa stressin lievitykseen. Kerron tässä nyt muutamia omia konstejani. Otin ihan ensimmäiseksi tarkasteluun oman päivärytmini ja ajankäyttöni. Kun tajusin, että olen uuvuttanut itseni ihan itse, tajusin että voin myös ihan itse auttaa itseäni jaksamaan.

Just relax! Tämä kissa otti rennosti nokkaunet aidantolpan päällä. Kuva: Kaija Alioglu

Ostin itselle joululahjaksi Polarin sykemittarin ja aloitin lenkkeilyn pitkän tauon jälkeen. Yksi kiinnostavimmista sykemittarin ominaisuuksista on unen mittaaminen. Vaikka minulla on aina ollut hyvät unenlahjat, on ollut yllättävää huomata etten aina olekaan nukkunut tarpeeksi tai tarpeeksi hyvin. Ja kun stressi kolkuttelee jo ovella tai on pahimmillaan jo astunut pirttiin sisään on unenlaatu jo siinä vaiheessa heikkoa. Jos ihminen ei nuku hyvin, ei keho myöskään palaudu päivän rasituksista. Uni on ensiarvoisen tärkeää palautumisen kannalta.

Polarin kanssa aloin jälleen lenkkeilemään säännöllisemmin ja otin lenkkiseuraksi mukaan äänikirjat. Kuuntelen äänikirjoja myös kutoessani villasukkia tai kotona kokkaillessa. Pidemmillä ajomatkoilla ne ovat myös loistavaa viihdykettä. Kun en ehdi lukemaan tarpeeksi tavallisia kirjoja ovat äänikirjat hyvä korvike. Tähän täytyy mainita omista mieltymyksistäni se, että rakastan lukemista ja äänikirjojen lisäksi kirjahyllyssä on aina muutama kirja luvun alla.

Meditointi on tehokas keino saada ajatukset järjestykseen. Olen huomannut että se myös kehittää läsnäolon taitoa. Kun hiljennyn edes kymmeneksi minuutiksi on se kuin olisi siivonnut ja tuulettanut pääkopan.

Silmäni väsyvät päätetyöskentelystä ja toimistopäivinä pidän taukoja ja käytän Eye Yoga- laseja. Joogalasit ovat mustat aurinkolasien näköiset lasit joiden mustissa linsseissä on pieniä reikiä. Lasit rentouttavat silmiä ja niiden käyttö tuntuu silmissä kuin olisi venytellyt silmiä. Silmissä on pieniä lihaksia, hermoja ja verisuonia. Niidenkin jumppaaminen tuntuu yhtä mukavalta kuin koko kropan treenaaminen.

Musiikki on myös loistava stressinpoistaja. Meditoidessa kuuntelen You Tubesta rauhoittavaa musiikkia jota löytyy esim. hakusanoilla ”meditation music”. Musiikin kuunteleminen on erittäin rentouttavaa ja niin on myös laulaminen. Laulan oululaisessa New Oulu Big Bang– orkesterissa. Bänditreenit kestävät yleensä reilut kolme tuntia ja siinä ajassa saa todella tehokkaasti ajatukset pois työ- ja arkiasioista. Saatikka sitten kun päästään keikalle. Ei ole parempaa olotilaa, kun saan olla lavalla ja laulaa yleisölle.

Tervetuloa yrittäjän arkeen! Hullultahan tämä työtahti saattaa kuulostaa. Toisaalta olen tottunut painamaan pitkää päivää. Ja toisaalta olen myös opetellut ottamaan omaa aikaa eri tavoin. Kun väsyttää (ja ehdin) nukun päiväunet. Välillä käyn lenkillä tai istun kahvilassa. Toisinaan käyn kuntosalilla tai joogassa.

Lentokoneessakin muistutetaan ”muista laittaa happinaamari ensin omille kasvoille”.  Että voit auttaa muita on sinun aina ensin huolehdittava itseäsi. Tässä vielä yhteenvetona asioita, joiden avulla voit vähentää stressiä.

  • Tarkkaile omaa ajankäyttöäsi. Onko sinulla aikasyöppöjä?  Jos huomaat olevasi liikaa vaikkapa somessa, vähennä ruutuaikaa ja keksi jotain muuta tekemistä.
  • Laadukas ja riittävä uni. Nukkuminen on tärkeää koko keholle – erityisesti aivoille. Nukkuessa kehomme palautuu.
  • Anna lihaksille ja hermostolle vaihtelevaa treeniä. Joskus palauttava venyttely on tulee enemmän tarpeeseen kuin raskas treeni. Välillä taas tarvitaan raskasta treeniä.
  • Tee asioita jotka tuottavat sinulle mielihyvää ja saat ajatukset pois stressaavista asioista. Vaikka  epämukavuusalueella viihtyminen on hieno taito, pitää vastapainoksi osata olla myös mukavuusalueella.

Pidä huolta itsestäsi. Olet tärkeä.

Jaa tämä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *