Palvelua polkuhinnoin

Villin Lännen päiväpalkka

Kuulin tänään erään irakilaisen miehen tarinan. Tämä kaveri oli tullut Suomeen vuonna 2015 turvapaikanhakijana. Hän kertoi työskentelevänsä ravintolassa. Palkkaa hän saa 10- 12 tunnin työpäivistä 20 €/ päivä. Luit oikein. €/ päivä. Ei tunti.

Entisenä ravintola-alan raskaan sarjan ammattilaisena minua kauhistuttaa tuollainen Villin Lännen- meininki. Hän kertoi, että tällaista toimintaa tapahtuu yleisesti koko Suomessa ravintola- alalla. Kielitaidottomia maahanmuuttajia käytetään häikäilemättä hyväksi koska heillä ei ole kielitaitoa eikä tietoa oikeuksistaan.

Meille on tullut työpaikkahaastatteluun työnhakijoita, jotka ovat sanoneet olevansa valmiita tekemäään töitä alle Työehtosopimuksen (TES) määrittelemän palkan. He ovat olleet iloisesti hämmästyneitä, kun olen kertonut, että Suomessa meillä TES määrittelee minimipalkat siivousalalla. Hyvä työvoima ei ole halpaa. Eikä sen tarvitsekaan olla. Tehdystä työstä tulee saada työn mukainen palkka.

Hinnat ja kilpailutus

Yleinen olettamus siivousalasta on se, että meillä on koko ajan käynnissä raaka hintakilpailu, ja nyrkein ja astaloin painimme hintasodan melskeessä. Siivouspalveluita kyllä kilpailutetaan, mutta jatkuva kilpailutus ei rakenna millekään palvelulle kestävää pohjaa.

Jatkuva kilpailuttaminen ja palveluntuottajien vaihtuvuus kertovat yrityksissä valitettavan usein vain siitä ettei yhteistyötä kehitetä eikä sitä koeta arvokkaana. Näissä tilanteissa voi olla useita ratkaisemattomia ongelmia. Yleisin on kommunikaation puute. Vaikenemisen kulttuuri ei edesauta palvelun kehittämistä.

Me toimimme niin, että meidän asiakkaillamme on mahdollisuus saada parasta palvelua oman liiketoimintansa tueksi. Laadukas ja asiantunteva siivouspalvelu voi olla jopa edullisempi kuin se mistä te nyt maksatte. Ota yhteyttä ja laitetaan teidänkin siivousasiat kuntoon!

Pisarat

Yrittäjä ilman toimeentuloa

Täydellinen kouluesimerkki halvalla myymisestä ja ostamisesta käveli vastaani eräs ilta, kun olin siivoamassa asiakaskohteemme rapputiloja. Samassa talossa meillä oli ollut toinenkin kohde, jonka sopimus oli juuri loppunut. Asiakas oli löytänyt huippuhalvan siivouspalvelun.

Tämä uusi siivooja- yrittäjä sattui samaan aikaan rappukäytävään ja kysyi heti minulta kuka olen ja mistä firmasta. Kerroin olevani yrittäjä ja että tuo kohde, jota hän siivosi, oli ennen meidän asiakkaamme. Miltei samaan hengenvetoon tuo kollega- yrittäjä aloitti itkunsekaisen avautumisen. Hän aneli minulta töitä. Hän sanoi ettei rahat riitä elämiseen.

Hän oli ulkomaalaistaustainen yrittäjä ja varmasti ahkera tekemään töitä. Ongelma tässä ei ole ahkeruus eikä yrittäjyys. Ongelma on se, etteivät monet yrittäjät tiedä miten hinnoitella oma palvelunsa, niin että heille jäisi käteen edes siivojan TESin taulukkopalkan verran. Laskin, että tälle yrittäjälle jää hänen tuntihinnallaan käteen n. 4 €/ tunti. Ja asiakkaat ostavat innoissaan palvelun, kun sen saavat niin halvalla.

Hyvä ja halpa

Jos sinulle tarjotaan aivan uskomattoman halpaa siivouspalvelua mieti kaksi kertaa. Siivouspalvelua voisi verrata autoihin. Laitetaan vierekkäin jo elämää nähnyt pikku- Fiat  ja uudenkarhea BMW X5.

Valkoinen Fiat Roomassa
Tämän pikku- Fiatin bongasin Roomassa.

Molemmista löytyy samoja ominaisuuksia. Tilaa useammalle matkustajalle. On ratti ja töötti. Kääntyvät eturenkaat. Jonkilainen penkinlämmitin ehkäpä molemmista löytyy. Ikkunat aukeavat kesätuulen heilutella hiuksia.

Entäpä ne erot sitten? Ihan ensimmäiseksi tulee mieleen vaikkapa moottori ja sen tehot – ja ylipäätänsä ihan kaikki tekniikka. Ero näkyy myös hinnassa. Tiesitkö, että BMW X5:n ovet saa auki lähettämällä autolle tekstiviestin? Ei onnistu Fiatissa moinen temppu. Samanlaisia, mutta totaalisen erilaisia. Niinpä niin – hyvä ja halpa – ne ovat kaksi eri asiaa.

Jaa tämä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *