Sairauspäivät syövät tulosta

Menestyvän yrityksen ”pyhä kolminaisuus” on kannattavuus, maksuvalmius ja vakavaraisuus. Nämä kolme asiaa ovat kiinteästi sidoksissa toisiinsa. Kannattava yritys tuottaa voittoa, mikä parantaa edelleen yrityksen vakavaraisuutta. Kannattavan ja vakavaraisen yrityksen voitot kertyvät yleensä kassaan, joten ne vaikuttavat yhdessä yrityksen maksukykyyn.

Kun tarkastellaan tilinpäätöstä voidaan lukea tarkasti paljonko on tehty liikevaihtoa ja minne kassaan tullut raha on mennyt. Tiedetään sentilleen paljonko rahaa on kulunut vaikkapa ostoihin, vuokriin ja palkkoihin. Aiempien vuosien tunnusluvut auttavat tulevien vuosien budjetoinnissa ja suunnittelussa.

Pidä yrityksen moottori kunnossa

Yritystoiminta ei kuitenkaan koostu pelkästään numeroista. Yrityksien tärkein “omaisuus” on työntekijät. Henkilöstökulut nappaavat – varsinkin palvelualoilla – leijonan osan liikevaihdosta. Liikevaihtoa ja tulosta ei synny, jos ei ole työntekijöitä tekemässä sitä. Työntekijät ovat yrityksen moottori. Jos moottoriin tulee vika, ei tulosta tahkoava koneisto toimi enää kunnolla.

Työntekijöistä tulee pitää hyvää huolta. Yksi menestyvän yrityksen tunnusmerkki on se, että johtajat ja päälliköt tietävät miten henkilöstön hyvinvointi ja terveys vaikuttavat suoraan yrityksen tulokseen. Raaka taloudellinen fakta on se, että terve työntekijä tekee tulosta töissä. Sairasvuoteella makaava syö sitä.

Siivous tuloksen teon apuvälineenä

”Miten ihmeessä siivooja voisi auttaa yritystä tekemään tulosta? Siivoushan on vain kuluerä!” Näin minulle on sanottu useasti. Totta on, että siivouspalvelu on investointi ja se maksaa. Myöskään työntekijöiden sairastumisia ei aina voi välttää, mutta niitä voidaan ehkäistä. Ammattitaitoisen siivouspalvelun yksi tärkeä tehtävä on pitää asiakkaan työntekijät terveenä töissä. Puhumattakaan asiakkaiden asiakkaista!

Kosketuspinnat

Ylläpitosiivouksessa kiinnittämme erityishuomiota kosketuspintoihin. Kosketus-pintoja ovat kaikki ne pinnat joita kosketetaan käsillä. Näitä ovat mm. ovien kahvat, pesualtaiden hanat, ovien pielet, wc-istuimen huuhtelunuppi ja pöytien pinnat.

Katse näppäimistöön

Siivoja pitää huolta yleisistä pinnoista. Jos käytät työssäsi tietokonetta kannattaa näppäimistöä aina aika ajoin puhdistaa.  Yle kirjoitti aiheesta vuonna 2010 kertoen, että tietokoneen näppäimistöllä voi olla enemmän bakteereja kuin wc-istuimella.

Kohteen taajuudesta riippuen puhdistamme wc-istuimet parhaimmillaan viikon jokaisena päivänä. Tietokoneen näppäimistölle riittää hieman löysempi siivoustahti. Pari kertaa vuodessa se on hyvä puhdistaa paineilmalla ja vaikkapa kertakäyttöisillä puhdistusliinoilla.

Vinkki: Yksi helppo tapa suojata omaa terveyttään on suosia paljon matkustelevien vinkkiä: pese kätesi aina kun voit. Saippua ja vesi ovat yksi helpoin tapa ehkäistä bakteerien leviämistä.

apukaija.fi-water-soap

Positiivisuuden kierre

Osaava siivous on enemmän kuin bakteerien eliminoimista työpöydältä. Tässäkin tapauksessa positiivisuuden kierre tuo lisää tulosta. Kun työpaikalla on puhdasta ja siistiä – lisää se työviihtyisyyttä. Viihtyisät ja siistit tilat nostavat työmotivaatiota.

Asiakkaat vaistoavat herkästi työntekijöiden fiilikset ja yleisen ilmapiirin. Usein asiakas ei edes ymmärrä mistä johtui että vaikkapa käynti jossakin liikkeessä tuntui epämiellyttävältä. Asiakas ei enää halua tuohon liikkeseen mennä koska ei tuntenut oloaan viihtyisäksi. Sanattomalla viestinnällä on enemmän painoarvoa kuin useasti osaamme edes kuvitella.

Kun työntekijät ovat hyvällä fiiliksellä töissä ovat asiakkaat myös iloisempia ja tyytyväisempiä. Vanha totuus on, että tyytyväinen asiakas ostaa enemmän. Tyytyväinen asiakas myös kertoo kaverilleen kuinka mukavaa olikaan asioida siellä siistissä ja iloisessa yrityksessä. Hyvä fiilis tarttuu ja luo lisää hyvää fiilistä.

Teetkö budjettivarauksen sairauslomista?

Jokainen yrittäjä ja päällikkö tuntee oman talonsa budjetit hyvinkin tarkkaan. Tiedetään paljonko myytiin viime vuonna tähän samaan aikaan. Osataan arvioida ja huomioida eri tekijöiden (esim. vuosilomat, sääolosuhteet ja kausivaihtelut sesonkipaikoissa jne.) vaikutukset kannattavuuteen.

Kun suunnitellaan tulevia mainoskampanjoita niille laaditaan bujetti ja tietysti kovat tavoitteet kuinka paljon lisämyyntiä ne tuovat. Mutta tiedätkö kuinka paljon juuri teidän työpaikallanne maksaa yksi sairauslomapäivä?

Otetaan esimerkki: Yrityksellä on 20 työntekijää. Suomalaisten yritysten keskimääräinen sairauspoissaoloprosentti on 4%. Näillä luvuilla saadaan tulokseksi 176 päivää/ vuosi. Kustannukset sairauslomapäivistä ovat näin ollen 73 040 €/ vuosi. Yksi päivä maksaa 415 €. Tuolla päivähinnalla voisi tarjota koko työporukalle mukavan lounaan pullakahvien kera.

Löydät sairauspoissolo- laskurin Ilmarisen sivuilta.

Jos yritys pystyy säästämään vaikkapa yhden prosentin sairauslomakuluissa niin tuolla rahalla voisi tehdä monelaista mukavaa. 1 % säästö tässä tapauksessa olisi 14 300 €/ vuosi. Aika mukava summa, eikö? Tuolla summalla voisi hankkia vaikkapa asiantuntevan siivouspalvelun pitämään huolta työpaikan hygienista. Ja vielä jäisi rahaa niihin pullakahveihinkin.

apukaija.fi-man-eating-doughnut

Viisi vinkkiä miten pysyt terveempänä töissä:

  • Pese kätesi usein ja käytä tarvittaessa käsidesiä.
  • Jos teet istumatyötä, jaloittele aina välillä. Voit vaikka venytellä tai jumpata kahvitauolla. Ja päinvastoin, jos työsi on jatkuvaa jaloilla olemista muista istahtaa aina kun voit.
  • Käytä työtehtäviesi mukaisia suojaimia (suojakäsineet, hengityssuojaimet, kuulosuojaimet, suojalasit jne).
  • Vapaa-ajalla venyttele, jumppaa, liiku ja lepää.
  • Syö terveellisesti ja monipuolisesti.
Jaa tämä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *